Thursday, August 27, 2009

Kueh Raye & 36 weeks

Minggu ini merupakan minggu yang 36 & ku rasa sangat berdebar-debar,almaklumlah lepas ini bila-bila masa saja ku akan bersalin....
Masa last check up Jumaat lepas pada minggu ke 35 ,Dr maklumkan yang baby ku telah 'engaged'.....Dr kata awal baby ku engaged,selalunya baby akan engaged pada minggu ke 36 ke atas....hu..hu..hu..
Jangkaan tarikh bersalin pada 25 Sept ni...tapi ku tetap rasa takut...entahlah mungkin disebabkan pengalaman pertama....Ku berjaya berpuasa dgn jayanya & baby dalam perut makin aktif pulak masa bulan puasa ni...maybe sebab perut mak dia ni tak ada makanan jadi ada banyak ruang untuk dia gerak..he..he...he...lepas bukak puasa lagilah dia aktif,rasanya dia nak makan puas-puas...he..he...tapi takpa ku suka...

Berbalik dengan kuih raya ni...semalam ku mengagahkan diri buat kuih raya...mesti ada yang tertanya...awalnya buat biskut raya...,ku buat awal dengan harapan ku sempat makan kuih raya,mana tahu kalau ku terbersalin sebelum raya...kan sedih tak dapat merasa .....itulah tujuanku....

Jadi semalam ku telah membuat 1 adunan biskut kismis nestum.....kebetulan dalam pantry doraemon ku ada semua keperluan resepi,maka terlaksanalah projek ku ini.....
Dan semalam juga ku telah makan beberapa keping biskut itu...rasa??? memang best ...boleh buat lagi kalau masa mengizinkan...

Resepi ini diambil dari My Resepi hasil sumbangan Maya Zakry Check Spelling
Memang berbaloi cuba resepi ni...En Hubby siap makan dengan banyaknye dan ku terpaksa memesan kepada En Hubby supaya makan yg dalam balang kecil sahaja..yang dalam 2 container tu simpan...

Bahan-bahan ( 120pcs )
250g butter
100g kismis
3 cawan tepung gandum
3 cawan nestum
1 1/2 cawan gula halus
Telur 1 biji (ku guna 2 biji telur gred C)

Cara-cara
1-Pukul butter dan gula hingga kembang.
2-Masukkan telur esen vanilla, pukul lagi.
3-Masukkan tepung dan nestum, gaul.
4-Masukkan pulas kismis dan uli adunan ikut bentuk yg digemari.
5-Bakar pd suhu 180 selama 20 minit.(ini bergantung pada oven masing-masing ya,ku guna api atas bawah bersama fan dan cuma ambil masa 10 minit sahaja...cepat...)







4 comments:

Hana Yusuff said...

salam nurul..
wahhh.. dah buat biskut raya.. raya kat kota warisan la kali ni ye?
insyaAllah mudah2an nurul selamat menjalani ibadah puasa dan selamat bersalin nnt.. bila nak date ni?kena tunggu tgk baby nurul.take care:)

nurul said...

salam hana,

Wuii lama kita tak jumpa...yelah nantilah kita date sesama,mana tau masa Hana hantar suami ke KLIA,maybe kita boleh set date ya...

Imah Ishak said...

Kak nurul, selamat bersalin...tapi raya dulu puas...will miss ur cuppies...kak nurul dah tak kerjakan...

nurul said...

salam Imah,he..he..miss you sis...sekarang dah tak keja,nak jadi domestic engineer balik...hopefully mcm tu la..raya dulu tapi kalau dah terawal nak buek camno..