Ahad lepas kawan saya minta saya buatkan kek cawan baldu merah untuk majlis harijadi anak sulungnya dan di sini saya sertakan resepi untuk rakan-rakan semua...
Bahan-bahan
A:
300 g tpg gandum
2 camb serbuk koko
2 camt baking powder
1 camt soda bicarbonate
1 camt garam
B:
125 g mentega tawar(saya guna tatura unsalted butter)
280 g gula castor
C:
2 biji telur (gred B)
D:
1 camt esen vanilla
1 camt cuka putih
1 camb pewarna merah
E:
240ml buttermilk(saya guna jenama Pauls-ada dijual di cold storage & kedai2 bakeri supply)
Cream cheese icing:
360 g cream cheese
70 g mentega
200g gula icing
Cara-cara:
1-Ayak (A)-ketepikan
2- pukul (B) sampai kembang & ringan.Masukkan (C) satu persatu dan pukul lagi
3-Masukkan (D)-pukul hingga sebati
4-Masukkan tepung yg diselang seli dgn buttermilk-pukul hingga sebati.
5-masukkan batter dalam acuan cupcake dan bakar pada suhu 180c @ 15 ke 20 minit.
6-sejukkan dan hiaskan dgn cream cheese icing.
Untuk Icing:
1-Pukul mentega & cream cheese hingga kembang dan masuk kan gula icing ...kacau sebati.
Ini gambar Buttermilk yang saya guna
(sources:http://jomkepandan.blogspot.com/)
Pandan Bekalan bakeri is one of my favourite shop...macam-macam ada....
No comments:
Post a Comment