Resepi kuih bakar nie selalu saya guna sebab senang,jadi kuih ni menjadi pembuka untuk berbuka hari pertama......saya guna bekas size 8" x 8" x 3"....kuih bakar ni mmg the best ...Thanks to Joayee
Saya C & P dari Myresepi
Bahan-bahan ( 6 org )-(saya guna loyang square 8")
Sumber :Myresepi-Joayee
- 1 cup gula
- 1 cup jus pandan (atau air + pandan essence)
- 2 cup tepung gandum
- 2 1/4 cup santan (atau 1 can santan-450ml )
- 2 tbs butter
- 3 biji telur
- 1/2 tsp garam
- colour hijau
- bijan
Cara-cara
1.campurkan semua bahan. blend samapi sebati.
2.masukkan 2 tbs minyak dlm loyang .
3.panaskan loyang dlm oven. bila minyak dah panas, masukkan mixture tadi kuih, taburkan bijan. bakar @180 sampai brown atau garing
Yang ini pulak menu berbuka untuk hari kedua.....Kuih Lapis kacang Merah...feveret En Suami...Saya ambil resepi di Rumah kak Ummi yg femes tu....thanks kak saya C & P ya kak utk rujukan saya.. :))
Kuih Lapis kacang Merah(saya guna loyang square 7")
Sumber:http://ummizaihadi-homesweethome.blogspot.com
Bahan A:-
2 cawan santan
1 cawan tepung gandum
1 cawan gula pasir
2 sudu makan tepung beras
2 sudu makan tepung kastad
1 sudu teh garam
Bahan B:-
1 cawan kacang merah rebus (dikisar kasar2 sikit)
1 cawan air
sedikit pewarna merah1 cawan kacang merah rebus (dikisar kasar2 sikit)
1 cawan air
Bahan C:-
1/4 cawan air
1/4 cawan air
Cara Membuat:-
-Masukkan semua bahan A dalam mangkuk dan kacau sebati.
-Tapiskan dan bahagikan adunan kepada dua bahagian.
-Satukan bahan B, dan campurkan ke dalam satu bahagian tadi. Kacau rata.
Satu bahagian plain tadi dicampurkan dengan 1/4 cawan air (bahan C) dan gaul rata.
-Panaskan loyang bulat dalam kukusan sebentar dan tuangkan 1 senduk bahan B (kacang merah) dan kukus selama 10 minit.
-Lapiskan pula satu senduk adunan plain dan kukus selama 8 minit.
Ulangi proses melapis berselang seli hingga habis. (*ummi kukus lapisan terakhir agak lama, lebih kurang 10 - 12 minit).
-Angkat dan biar kuih benar2 sejuk dulu, baru dipotong
Murtabak segera....
Resepi saya ambil dari My resepi....Thanks Minami
Boleh refer resepi disini ya...
No comments:
Post a Comment