Saturday, August 13, 2011

Tepung Pelita & Popia Goreng

Tepung Pelita
Antara juadah yang saya buat utk iftar.Saya suka makan tepung pelita terutama sekali yg dalam daun pisang tapi saya buat versi moden sikit letak dalam bekas dadih.Rasa masih umph....2 thumbs for Yani for sharing great recipe
boleh refer resepi disini ya

Popia Goreng
yang versi yang saya selalu buat guna kulit popia segera...
teringat zaman masa saya remaja dulu-dulu,mak saya mmg berniaga kuih utk sarapan pagi dan juga pada bulan ramadan(jual kat depan rumah ja)....jadi popia goreng & popia basah adalah dalam list jualan mak saya.Tapi mak saya tak guna kulit popia segera ,dia buat sendiri kulit popia tu...tabik kat mak saya sebab setiap hari dia akan buat lebih kurang 200 kpg kulit popia .....saya ada juga buat kulit sendiri tapi saya guna kain muslin yg bersih utk tenyeh kat kat atas non stick pan...tapi mak saya guna tangan ja ...dia kata lagi cepat....he..he..
Ni pulak Umar dok tgh sibuk dgn toys dia....gambar ni khas utk Raudah ya....Umar dah 1 tahun 11 bulan ,bulan depan 2 tahun...wah cepat masa berlalu...gambar blurr sikit coz saya curi ambil gambar Umar....kalau dia nampak saya pegang camera terus ja dia dtg kat saya...

Monday, August 8, 2011

Ayam Bakar & Puding Cendol

 Semalam saya teringin nak makan ayam bakar & tengok bahan2 dalam icebox semua ada maka terlaksanalah misi saya....kat atas tu ayam bakar yg belum di potong.....
 Ayam bakar with kuah percik....
Nie resepi dari ibu saya...senang saja & dijamin lazat he..he...

Bahan-Bahan:
1/2 ekar ayam-potong 2
1/2 biji kelapa parut-ambil santan
8 biji bawang merah*
3 biji bawang putih*
1 sk jintan manis*
2 cm halia*
1 cm lengkuas*
1 btg serai*
1 btg serai di titik
kayu manis,bunga lawang
garam & gula

Cara2:-
1.Kisar yg bertanda * .Panaskan sedikit minyak dan tumis kayu manis,bunga lawang,serai titik bersama bahan kisar sehingga wangi.
2.masukkan ayam serta santan,rasakan dgn garam serta gula
3.Masak sampai kering atau sampai kuah pecah minyak.
4.Panaskan oven dalam mode grill dan bakar sampai garing,masa tgh grill tu boleh sapu kuah percik dari semasa ke semasa...
5.Dah masak potong ayam dan letakkan kuah lebihan percik diatasnya...

Ni pulak Puding cendol saya buat untuk berbuka puasa.....
Resepi saya ambil dari myresepi mmg berbaloi buat puding ni sbb sedap....
Saya buat 1/2 dari resepi asal & guna loyang bulat  8" x 3"....Thanks kak Ogy @ tuntung15

Thursday, August 4, 2011

Kuih Muih di bulan Puasa

Antara menu kuih muih di bulan puasa yang sempat saya buat untuk berbuka
 Resepi kuih bakar nie selalu saya guna sebab senang,jadi kuih ni menjadi pembuka untuk berbuka hari pertama......saya guna bekas size 8" x 8" x 3"....kuih bakar ni mmg the best ...Thanks to Joayee
Saya C & P dari Myresepi

Bahan-bahan ( 6 org )-(saya guna loyang square 8")
Sumber :Myresepi-Joayee

  • 1 cup gula
  • 1 cup jus pandan (atau air + pandan essence)
  • 2 cup tepung gandum
  • 2 1/4 cup santan (atau 1 can santan-450ml )
  • 2 tbs butter
  • 3 biji telur
  • 1/2 tsp garam
  • colour hijau
  • bijan

Cara-cara
1.campurkan semua bahan. blend samapi sebati.
2.masukkan 2 tbs minyak dlm loyang .
3.panaskan loyang dlm oven. bila minyak dah panas, masukkan mixture tadi kuih, taburkan bijan. bakar @180 sampai brown atau garing

 Yang ini pulak menu berbuka untuk hari kedua.....Kuih Lapis kacang Merah...feveret En Suami...
Saya ambil resepi di Rumah kak Ummi yg femes tu....thanks kak saya C & P ya kak utk rujukan saya.. :))

Kuih Lapis kacang Merah(saya guna loyang square 7")
Sumber:http://ummizaihadi-homesweethome.blogspot.com
Bahan A:-
2 cawan santan
1 cawan tepung gandum
1 cawan gula pasir
2 sudu makan tepung beras
2 sudu makan tepung kastad
1 sudu teh garam

Bahan B:-
1 cawan kacang merah rebus (dikisar kasar2 sikit)
1 cawan air
sedikit pewarna merah

Bahan C:-
1/4 cawan air

Cara Membuat:-

-Masukkan semua bahan A dalam mangkuk dan kacau sebati.

-Tapiskan dan bahagikan adunan kepada dua bahagian.
-Satukan bahan B, dan campurkan ke dalam satu bahagian tadi. Kacau rata.
Satu bahagian plain tadi dicampurkan dengan 1/4 cawan air (bahan C) dan gaul rata.
-Panaskan loyang bulat dalam kukusan sebentar dan tuangkan 1 senduk bahan B (kacang merah) dan kukus selama 10 minit.
-Lapiskan pula satu senduk adunan plain dan kukus selama 8 minit.
Ulangi proses melapis berselang seli hingga habis. (*ummi kukus lapisan terakhir agak lama, lebih kurang 10 - 12 minit).
-Angkat dan biar kuih benar2 sejuk dulu, baru dipotong

Yg ni pulak menu berbuka hari Ke tiga(semalam)
Murtabak segera....
Resepi saya ambil dari My resepi....Thanks Minami
Boleh refer resepi disini ya...

Saturday, July 30, 2011

Nasi Lobak Merah & Ayam Madu utk "fussy eater"

Sejak kebelakang ni Umar tak suka jamah nasi putih...rasanya dia jadi fussy sejak saya tukar jenama beras dari cap En Jalaluddin kepada cap burung kenari siam....kadang-kadang rasa frust ja saya bila suap dia makan,dia jamah la dalam 3 ke 4 mulut ,seterusnya nak makan lauk & sayur sahaja...hmmm,tapi yg baiknya dia suka sayur,semua sayur dia suka kecuali sayur sawi & kailan...yg lain mmg dia makan :)).
Jadi saya ambil pendekatan baru buat nasi sayuran...kot2 la dia nak makan...and alhamdullilah berjaya...habis sepinggan nasi lobak merah dia makan...puas hati saya.
Saya ambil resepi nasi ni blog Zaliana-Jurnal Rasa ....thanks ya for sharing the resepi....dan saya padankan nasi ni dgn ayam masak madu...
 Nasi Lobak Merah
Ayam Masak Madu

Friday, July 29, 2011

Alkisah Tepung Talam

Tepung talam mmg makanan kegemaran saya sejak kecil lagi,so kalau balik Kodiang atau Chuping saya mmg akan cari kuih ni...tepung talam yang sedap dan selalu saya beli adalah kat pasar ramadan Mata Ayer,Perlis & kat Pasar Besar Kangar....sekali beli dekat 10 ketul...jadi 2 hari sudah saya buat tpg talam...tapi tak boleh nak bagi resepi lagi sbb yg ni saya guna sukatan agak2 sbb mak saya bagi kat saya pun agak2 juga...nantilah bila saya dah buat sukatan metrik saya share ...

Mengidam makan laksam & Tepung Talam

Sejak pregnant ni saya selalu mengidam & terasa nak makan ja...alkisah minggu lepas saya teringin nak makan laksam,beli sebungkus tak cukup he..he..saya kata pada En suami,alahai RM2.50 sebungkus laksam sikit sangat...tak puas makan...En Suami kata jom kita tempah dekat kak Ani(akak ni jual sarapan pagi kat kawasan rumah saya,dan laksam dia mmg terbaek)....tetiba saya rasa rajin yg amat sangat so saya kata kat En suami...takpe saya nak buat sendiri....En suami buat muka ala2 tergezut(betui ka bini aku ni)....walaupun saya dan suami org utara tapi kami berdua mmg penggemar laksam yg tegar muhahaha....so dgn semagat berkobar2 saya godek2 kat internet dan jumpa resepi laksam di myresepi,boleh check kat sini ya

Laksam yg siap dikukus....
Tara....dah siap...puas hati dapat makan dgn sepuas-puasnya....cuma laksam yg saya buat ni kenyal sikit...next time saya kena buat nipis sikit....thanks to Yani for sharing resepi ni :)

Pregnancy & Baking

Lama saya tak update blog...dah bersawang sana sini..he..he..biasala kan penyakit M menyerang dan disebabkan juga kondisi kehamilan saya yg teruk masa 1st trimester menyebabkan blog ni terbiar lama...Alhamdullilah masuk je 2nd trimester "morning sickness" saya dah berkurangan....
Sekarang dah masuk 17 minggu...
Berbalik pada aktiviti baking memang saya dah tutup kedai buat sementara waktu tapi En. suami dah bagi perintah no more baking untuk 2 ke 3 tahun maksudnya tak boleh berniaga kek lagi la buat sementara waktu ni sebab dia nak saya tumpukan pada anak-anak bila saya dah bersalin nanti & Insyallah saya dijangka bersalin pada 3 Jan 2012....
Tapi itu tak bermaksud saya tak baking langsung...masih baking tapi hanya untuk makan-makan & untuk family...
Berbalik pada gambar di atas..saya ada bake Muffin Pisang Coklat Chip ,rating saya utk muffin nie mmg sedap .....Umar suka sgt ,sekali makan sebiji muffin habis....resepi saya ambil di sini ,cubalah tak rugi...thanks to my Idol he..he..he..CMG @ Che Mat gebu..


Kek kat atas ni pulak saya buat minggu lepas utuk anak kak Zaimah....
Memang saya dah tak ambil tempahan tapi bila saya terima panggilan dari Kak Zaimah di Boston,tak sanggup saya nak menolak tempahan dari dia....alkisah suami kak Zaimah & anak perempuan tunggal Kak Zaimah balik ke Malaysia sekejap sebab Abg Yazig ada hal yg perlu diselesaikan dan kebetulan birthday Tasya pada minggu lepas tu yg majlis dibuat di sini....Nak dijadikan cerita masa Kak Zaimah call  malam sebelumnya mmg stock baking saya tak banyak,maka saya kata dalam hati takpe kalau setakat cake 8 inci saya boleh buat...tup-tup esoknya masa Abg Yazid datang hantar edible image Tasya ,dia bagitw yg dia nak cake besar sebab sedara mara & jiran tentangga ramai yg nak datang...alamak macam mana ni...majlis nak dibuat waktu malam,so nan tak nak saya kena fikirkaan contigency plan..he..he...since Tasya nak choc cake maka saya buat juga choc cake tapi utk sebiji cake 13" x 9 "  mmg bahan2 utk choc cake mmg tak cukup ...jadi sebagai penyelesaian saya buat 2 lapis kek...lapisan bawah saya buat red velvet & lapisan atas eggless choclate kek....saya siram dgn  chocolate ganache & letak aja edible image serta sedikit hiasan dari fondant....fuh..lega bila dah siap..pukul 5ptg Abg Yazid datang ambil....& rasa lega dapat feedback yg baik dari mereka...ha..ha..termengah-mengah juga nak siapkan kek sebab En Suami tak ada nak tolong...tapi saya puas hati sebab dapat merealisasikan permintaan Kak Zaimah utk anak daranye yg seorang ni...